Chat met ons
Bel +32 (0)50 391336

Maak jij als ondernemer optimaal gebruik van jouw boekhouder?

Door: Unit4 Venice redactie | 15 mei 2020

Zie jij als ondernemer de boekhouding als ‘noodzakelijk kwaad’? En geldt dit tevens voor jouw boekhouder? Elke ondernemer is wettelijk verplicht een boekhouding te voeren, meestal onder begeleiding van een boekhouder of accountant. Als je dan toch een specialist onder de arm neemt om bepaalde taken over te nemen, zorg er dan voor dat je optimaal gebruikmaakt van zijn/haar kennis en kunde. Wat kan een financieel expert allemaal voor je doen en hoe zorg je ervoor dat je hier het best gebruik van maakt?


De fundamenten zetten
Het voeren van de boekhouding, indienen van de btw-aangifte of controles uitvoeren op het naleven van wet – en regelgeving, zijn basistaken die jouw financieel expert uitvoert. Is dat alles? Neen! De financieel specialist kan je ook helpen om jouw boekhouding en bij uitbreiding jouw administratie goed in te richten. Een goede interne organisatie heeft maximale flexibiliteit tot gevolg. Hierdoor kan je inspelen en anticiperen op positieve én negatieve veranderingen in de markt. In de huidige Coronacrisis heb je als ondernemer met een strakke interne organisatie dus volop de mogelijkheid om creatief om te gaan met de veranderingen in de markt en houd je zelf de controle. Laat dit, zeker vandaag, een enorm concurrentievoordeel zijn.

 

Hulp bij specifieke financiële uitdagingen
Op dit moment loopt het benchonderzoek ‘Grip op de business 2020’. Het grootste deel van de ondernemers die hieraan deelnemen, geven aan dat financieel inzicht een bepalende factor is voor hun bedrijfsvoering. Om dat inzicht te krijgen, kun je samen met je financiële specialist werken aan het standaardiseren van administratieve processen. Maar ook het digitaliseren en automatiseren van deze processen, het verbeteren van interne productiviteit en het genereren van inzichten door toepassingen van Business Intelligence en Analytics zijn zaken waarbij ze kunnen helpen. Samen kan je kijken naar het ontwikkelen van een heldere visie en strategie op de financiële organisatie. Of rapportages samen mee opzetten waardoor jij veel beter een vinger aan de pols kunt houden.

 

Dit kan financieel advies concreet voor jou betekenen
Het lijkt voor de leek af en toe misschien goochelen met cijfers, maar goed financieel advies kan je veel opleveren. Operationeel advies over het ordenen van de (financiële) administratie zorgt ervoor dat je in zo weinig mogelijk tijd een goede administratie voert en dit aan een hogere productiviteit. Beleidsmatig advies over het managen van rapportages betekent dat je belangrijke besluitvorming kunt baseren op concrete inzichten in plaats van aannames. Allen zo kom je tot succesvolle investeringen, efficiënte informatiestromen, zicht houden aan aan wet- en regelgeving en vermindering van kosten. Het ligt allemaal binnen handbereik. En vergeet niet: je financieel expert is ook maar een mens. Komt hij/zij niet uit zichzelf met waardevolle adviezen, dan vraag je er gewoon zelf om!

 

Meer weten?
Wil je meer weten over wat jouw financieel specialist voor jou kan betekenen? En hoe collega-ondernemers in België hun voordeel doen met adviezen van hun accountant of boekhouder? Doe dan zelf mee met het onderzoek en ontvang een persoonlijke benchmark én het totale trendrapport met nuttige tips en adviezen die je zelf in de praktijk kunt toepassen.