Chat met ons
Bel +32 (0)50 391336

4 tips om winst te boeken met slim boekhouden

Door: Unit4 Venice | 6 januari 2020

Vele bedrijven behalen onopgemerkt minder winst. Bijvoorbeeld doordat de bank doorlopende provisie in rekening brengt. Als uw boekhouding onvoldoende inzicht biedt, kost dit uiteindelijk geld. Maar als u een goed overzicht hebt over uw boekhouding, vallen dit soort zaken op. In deze blog geven we 4 tips om, door slim te boekhouden, weer de focus op maximale winst te krijgen.

 

  1. DIY

Vooral kleine bedrijven en eenmanszaken kunnen met een goed boekhoudprogramma prima zelf hun administratie doen. Met scan- en herkensoftware zet u uw facturen meteen goed in het systeem. U hoeft dan geen extra administratieve kracht, boekhouder of accountant te betalen voor het op orde brengen van al die bonnetjes en facturen die u hebt liggen.

 

  1. Plan een vast moment in voor uw boekhouding

Online boekhoudprogramma’s houden uw omzetbelasting bij en zetten uw aangifte klaar voor de belasting. Daar bespaart u veel tijd mee. U moet dan wel een vast moment inplannen voor het scannen. Dat is verstandig, want die manier van werken biedt de beste garantie om uw administratie op orde te houden.

 

  1. Leg eerst de winst opzij

De Profit First-methode van de Amerikaanse Mike Michalowitz leert een bedrijf rekening houden te werken met het “overgebleven geld”. Die methode legt namelijk eerst de winst opzij, waardoor een ondernemer zich niet enkel focust op zijn omzet, maar ook op de kosten. Iedere ondernemer kent de formule: omzet – kosten = winst. Het zit in het geheugen gegrift en krijgt daarom veel aandacht. De vraag is echter of dat wel zo verstandig is. Michalowitz geeft aan dat het gedragsmatig onhandig is. Wat achteraan komt, de winst, krijgt niet de aandacht, maar de omzet en de kosten wél. Meer omzet maken lijkt de oplossing voor alle problemen maar is dat niet, want hierbij komen ook kosten kijken…

Wat ook kan: advies inwinnen bij een professionele adviseur, zoals een boekhouder of accountant.

 

  1. Laat uw boekhouder meekijken

Een online boekhouding werkt snel en efficiënt. U kunt vlot schakelen op basis van feiten. Als u uw boekhouder toestemming geeft om mee te kijken, kan hij u beter van dienst zijn bij vragen. Bijsturen is makkelijker als u niet op de kwartaalcijfers hoeft te wachten maar inzicht hebt in de meest actuele cijfers. Heel praktisch scheelt het ook in brandstof want jullie hoeven niet bij elkaar op bezoek.

Je hebt ook minder overtikwerk als je boekhoudprogramma kan ‘praten’ met bedrijfsprogramma’s, zoals je CRM-systeem, kassasysteem of voorraadsysteem. Op die manier komen je cijfers automatisch in je administratie terecht.

 

Wil jij ook beginnen met online boekhouden? Neem dan contact met ons op.